Trees en Frans

We starten het nieuwe jaar met een blog over onze kook-, bak- en eetervaringen. We hopen mensen hiermee te inspiren nog meer te genieten van samen eten en samen koken.
Koek en ei zijn twee lekkere etenswaren die goed samengaan. In figuurlijke zin staan ze voor de aangename sfeer tussen twee mensen met gelijkwaardige karakters.
Veel plezier! Frans & Trees

Welkom bij Koek en Ei

Winter 2020

Een foodblog van en voor mensen die van koken, bakken en eten houden!
We koken graag met groenten uit het seizoen, letten op waar onze ingrediënten vandaan komen en werken zo veel mogelijk met onbewerkte producten.

We vinden het leuk om reacties te lezen. Dat kan met het contactformulier. We zullen proberen daar snel op te reageren.


Granola

Granola Ook 's morgens wil ik graag iets lekkers eten. Dus 1x in de week bak ik mijn eigen granola. Niet moeilijk om te doen, en je kunt het lekker naar je eigen zin maken.

Als basis gebruik ik "viergranen vlokken" uit de supermarkt. Bij 300 gram doe ik een snuf zout, 2 eetlepels olie en 1 eetlepel appelstroop. Goed mengen en dan een klein kwartiertje bakken in een oven op plm 175°C.

Meestal doe ik er ook een hand ongezouten notenmix en ongebleekte sultana's bij, en deze winter ook wat koekkruiden voor wat extra warmte. Samen met stevige yoghurt is dit zo lekker dat ik er graag mijn bed voor uit kom. Ik moet vooral opletten dat ik er niet veel te veel van eet!

Geplaatst op 13 februari door Frans


Bloemkoolcurry

Bloemkoolcurry Ik vind een hartige curry op basis van bloemkool en zoete aardappel erg lekker. Soms mix ik zelf de kruiden: (heel) korianderzaad, gemalen komijnzaad en kurkuma. We koken de bloemkool kort terwijl we beginnen met het zachtjes bakken van de korianderzaden, ui, gember en knoflook. Dan bakken we de zoete aardappel en bloemkool, soms aangevuld met paprika, kikkererwten of linzen.

We bakken dan ook nog kort wat tomatenpuree, en zodra dat gaar is gaat de kokosmelk er overheen. Dat een kwartiertje zacht laten pruttelen, en in die tijd kun je makkelijk een paar flatbreads maken.

Ik ben nog geen expert met het mixen van de smaken zodat het soms wat beter gaat. Als ik helemaal geen inspiratie heb, heb ik ook nog een bakje "bengaalse kerrie" achter de hand van onze Turkse toko. Zoals alles op deze foodblog: erg lekker!

Geplaatst op 12 februari door Frans


Griesmeelpap

Griesmeelpap Met enige regelmaaat maken wij griesmeelpap (volgens het recept op de verpakking) als warm toetje. Deze keer breiden we het uit door rozijnen mee te koken. In de kom breken we eerst wat bitterkoekjes, daaroverheen gieten we de pap. Tenslotte gaat er wat vruchtensaus overheen die we maken van diepvriesfruit met een klein beetje suiker en kaneel.

De combinatie van de texturen van bitterkoekjes, warme pap en zacht fruit maken het een heerlijke traktatie op een winterse avond.

Geplaatst op 11 februari 2021 door Trees


Burgerbroodjes

Burgerbroodjes In het "Bakken" boek van Dan Lepard vonden we een recept van wortel-komijnbroodjes dat goed bij een burger past. Door de geraspte wortel en maïzena worden de broodjes veerkrachtig, zacht en smeuïg.

Ik pas ook zijn tips voor kneden en rijzen toe (steeds kort kneden en rusten zodat de bloem tijd krijgt om het vocht op te nemen). De broodjes zijn wat oranje door de wortel. Ze zijn goed gerezen en waren ook erg lekker.

We hebben bonen-feta-burgers erbij gemaakt (zie hieronder) met wat extra's zoals yoghurt-kruidensaus, salade, tomatensaus en gebakken uienringen.

Geplaatst op 7 februari 2021 door Trees


Zelfgemaakte vegetarische bonen-feta-burgertjes

Bonen-Feta-burgertjes We zagen een keer op t.v. hoe Jamie Oliver vegetarische burgers maakte van bonen, roggebrood en kruiden. Dat weer gecombineerd met een ander recept dat er feta in gebruikt: dat wordt een beetje smeuïg als de burgers bakken.

Het is wel erg zoeken naar de juist verhoudingen om het mengsel enige samenhang te geven. Wij doen er ook nog een ei in. Je kunt wat experimenteren met verschillende bonen, elke boon heeft een andere structuur. Jamie gebruikte zwarte bonen, wij hadden met canellini-bonen goede resultaten. Op de foto's nu kidney-bonen, die hebben veel meer een 'bite'. Recept

Geplaatst op 04 februari door Frans


Marokkaanse groenten met bulgur

Marokkaanse_groenten_met_bulgur We houden erg van een groentenstoof van courgette en aubergine, paprika en tomaat. We beginnen met ui en knoflook. Daarna bakken we de groenten en voegen wat tomatenpuree toe. Als laatste komen de tomaten, soms vers, soms uit blik. Met de kruiden met zout, peper en rash-el-hanout laten we dat een kwartiertje stoven. Als laatste wat limoensap en (veel) koriander.

De bulgur koop ik bij een Turkse toko. We volgen het kook-recept maar daar doen we wel wat rozijnen of kleingesneden abrikozen bij, of fijngehakte walnoot.

Samen met wat extra's zoals yoghurt met sumac en limoensap en losse koriander en peterselie, is het een heerlijk Midden-oosterse maaltijd.

Geplaatst op 31 januari door Frans


Spaghetti alla Puttanesca

Spaghetti_alla_Puttanesca Dit betekent letterlijk: spaghetti op hoerenwijze. De ingrediënten zijn typisch voor de Zuid-Italiaanse keuken.

Het gerecht komt ook voor in de film "Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events": de Baudelaire wezen moeten een diner maken voor Graaf Olav en zijn theatervrienden terwijl er geen verse ingredienten in huis zijn. Dus maken ze spaghetti met wat ze in de voorraadkast vinden: knoflook, ansjovis, zwarte olijven, kappertjes, tomaten, cayennepeper en peterselie.

We maken dit gerecht, zonder ansjovis, regelmatig. Het is een mooi voorbeeld van de italiaanse keuken waarbij je met weinig ingrediënten snel een smaakvol gerecht maakt.

Geplaatst op 28 januari 2021 door Trees


Pastinaakkoekjes

Pastinaakkoekjes Met nog wat ingredienten die we hadden liggen hebben we vanavond pastinaakkoekjes gemaakt.

De pastinaak is met de keukenmachine fijn geraspt, samen met aardappel. Wat bloem en een ei erbij om alles goed te mengen, en natuurlijk wat zout en peper. Dit kun je met de hand in bolletjes draaien en een beetje plat maken zodat het vanbinnen ook goed gaart. Op een laag vuurtje bakken en je krijgt mooie goudgele pastinaakkoekjes.

Geplaatst op 27 januari


Flatbread

Flatbread Flatbread is zo eenvoudig te maken en smaakt zo goed bij verschillende stijlen eten. Vandaag bakken we het bij indiaas eten, dus doe ik wat hele korianderzaden door het deeg.

  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 80 gram stevige (10% vet) yoghurt
  • snufje zout
  • beetje olie als het deeg te droog wordt

Goed kneden tot een droog maar soepel deeg. Daarna tijdje laten rusten. Uitrollen in heel dunne plakken van plm 1 mm dik.

Koekenpan, zonder olie of boter, op een redelijk hoge temperatuur. Enkele minuten bakken per kant. En natuurlijk warm opdienen!

Geplaatst op 26 januari 2021


Chocolade dadeltaart

Chocolade_Dadeltaart Bij een feestje hoort een taart. Omdat mijn dochter bijna jarig is, bakken we samen alvast deze luxe chocolade dadeltaart. Het is een glutenvrije taart, er zit geen bloem in. Aan een meringue mengsel worden fijngehakte dadels, walnoten en chocolade toegevoegd. Na 45 min in de oven komt de taart er goudbruin uit. Na het afkoelen voegen we een topping toe van gelijke delen mascarpone en kwark met wat poedersuiker naar smaak. Garnering van geraspte chocolade maakt de taart helemaal af.

De taart is rijk van smaak en machtig, dus kleine stukken serveren is gewenst. de verschillende stukjes zijn goed te proeven. De topping is heerlijk fris. En de volgende dag is de taart nog lekkerder!

Geplaatst op 23 januari door Trees


Koekjes

Koekjes Ik probeer een goed recept voor een koekje te vinden. Ik wil dat het koekje bros en zoet is, en een beetje kruimelig.
Ik heb nu onderstaand recept gebruikt, dat is al erg goed. De volgende keer wil ik het met citroenrasp proberen voor een iets sterker smaak.

  • 100g boter
  • 150g suiker
  • 1 ei
  • 175 bloem
  • zout
  • gemberpoeder
  • beetje rietsuiker voor extra krokante top

Meng eerst de koude boter en suiker. Voeg daarna het ei toe. Daarna voorzichtig het bloem, snuf zout en wat kruiden erbij mengen
Doe het deeg een 1/2 uur in de koelkast zodat het stevig wordt. Rol het daarna uit tot een plak van 2mm.
Bak de koekjes ongeveer 12 minuten op 175°

Geplaatst op 16 januari 2021 door Frans


Ribollita

Ribollita Er was wat ongekookte boerenkool over en we dachten aan een soep die we een keer hadden gegeten: ribollita. Letterlijk betekent het "opnieuw gekookt". Door de soep een nacht te laten staan schijnen de smaken zich beter te kunnen ontwikkelen. Het is een Toscaanse versie van de beroemde minestronesoep, maar dan met oud brood in plaats van pasta.

In ons Veggie kookboek stond het recept. Deze keer kozen we voor cannellinibonen uit blik, misschien de volgende keer nemen we de tijd om gedroogde bonen een nacht te laten weken en een uur van te voren gaar te koken. Een deel van de bonen pureer je om de soep te binden.We hadden verse rozemarijn erin gedaan en veel verschillende groenten: ui, bleekselderij, wortel, prei en natuurlijk boerenkool.

De soep, met het geroosterd brood onderin was erg lekker. We missen nog wat gelaagdheid in de smaken, en we vonden hem wat te dik. Maar we hebben de helft nog over, dus deze week, gaan we hem "opnieuw koken" en nog wat aanpassen. In ieder geval een heerlijk wintergerecht.

Geplaatst op 10 januari door Trees


Mexicaans

Mexicaans Wanneer we mexicaans eten houden we van veel verschillende bakjes op tafel om de tortilla mee te vullen. Guacamole, zure room, veel verse koriander voor over alles heen. Vooral een partje limoen voor de smaken op te halen.

Een deel kidneybonen met mais, en een deel gebakken groenten: ui, paprika en prei, met een blik goede tomaten, en daar ook wat pit in (pikante paprikapoeder)

Geplaatst op 29 december 2020 door Frans


Kerstbrood

Kerstbrood Zoals elk jaar bak ik met kerstmis een kerstbrood. Dit jaar heb ik er zelfs twee gebakken, omdat de kinderen met oud en nieuw kwamen. Het rijzen in de oven op 30 graden werkt heel goed. het deeg rijst mooi en wordt luchtig. Deze keer heb ik er stukjes abrikozen in gedaan, naast de krenten en rozijnen, lekker hoor!

Ik heb de hoeveelheid zout precies afgewogen, want dat luistert heel nauw. Ik heb zowel te flauw brood als te zout kerstbrood gebakken in het verleden. Mijn zoon vond dit brood het beste gelukt in al die jaren. Mooi compliment!

Geplaatst op 25 december 2020 door Trees